Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Százmillió évvel ezelőtti udvarlási jelenetet őrzött meg a jelenkornak egy burmai borostyánkő, amelynek szerencsétlenül járt lakóira, három kis szitakötő hímre, épp a kiszemelt nőstény kegyeiért való - Régészet - archeológia magazin
részletek »

Százmillió évvel ezelőtti udvarlási jelenet ragadt egy borostyánkőbe

Régészet tuti magazin, ahol a különböző történelmi korok régészeti leleteiről, és eredményeiről, továbbá a régészeti kutatásokkal kapcsolatban olvashattok cikkeket.
Régészet - archeológia magazin
Itt vagy: Régészet - archeológia magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Százmillió évvel ezelőtti udvarlási jelenet ragadt egy borostyánkőbe
Százmillió évvel ezelőtti udvarlási jelenet ragadt egy borostyánkőbe
A kép illusztráció
Százmillió évvel ezelőtti udvarlási jelenetet őrzött meg a jelenkornak egy burmai borostyánkő, amelynek szerencsétlenül járt lakóira, három kis szitakötő hímre, épp a kiszemelt nőstény kegyeiért való küzdelem közepette cseppent rá a gyanta.
A leleten jól látszik, ahogy a rovarok a megnagyobbodott lábszáraikat lóbálva igyekeznek magukhoz vonzani a nőstényt - írja a The Daily Mail című brit lap internetes kiadása.

A mianmari Hukaung-völgyből származó közép-krétakori fosszília az első, amely információkkal szolgál a kutatóknak az ősi kis szitakötők összetett udvarlási szertartásáról. Ennek oka, hogy rendkívül ritkán találni ilyen fosszíliákat, mivel a rovarok lágy teste nagyon ritkán marad fenn megkövesedett formában.

A kis szitakötők az egyik legősibb rovarrend, a szitakötők (Odonata) három alrendjének egyike. A Kínai Tudományos Akadémia alá tartozó Nancsing Geológiai és Paleontológiai Intézet munkatársai szerint a szitakötő hímeknek mindig meg kell győzniük a nőstényeket.
Hirdetés

"Az udvarlási, párzási és utódgondozási szokások többségét nem lehet megőrizni, a fosszilis adatok pedig gyérek és félreérthetőek" - tették hozzá a szakemberek.

A szakemberek szerint a rovar megnagyobbodott lábszára (tibia) egyrészt a nőstények figyelmének felkeltését, másrészt a többi udvarló elhárítását szolgálta. Ezen kívül szerepe lehetett az udvarlási szertartásban is. A modern kis szitakötőknek hasonló, de kevésbé látványos a lábszára.

A kutatók rámutattak arra is, hogy a leletben talált kis szitakötő hátsó lábának közepén lévő szemalakú folt hasonlít a mai lepkéken láthatóakhoz, és talán a ragadozók elijesztését vagy a nőstények elcsábítását szolgálta.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - borostyánkő, udvarlás, szitakötő
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2017-03-22 17:44:37
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü